تصور خیلی از ما ها نسبت به دوره فوق دکتری یک تصور مثبت است. مخصوصا اگر در یک دانشگاه خوب باشد. اما افراد زیادی را دیده ام که این طور فکر نمی کنند. از بعضی ها هم که در این دوره ها بوده اند شنیده ام که می گویند وقت زیادی از افراد تلف می شود و معمولا ارزش افزوده زیادی ندارد. ضمن این که حقوق کمی هم می گیرند.
با یکی از استادها، در مورد یکی از افرادی که برای کار به دانشکده ما اپلای کرده صحبت می کردیم. طرف فارغ التحصیل اقتصاد هاروارد است و در زمینه اقتصاد رفتاری کار می کند و بچه هایی که ارائه اش را رفته اند می گفتند کارش خیلی خوب بوده است. استاد می گفت: « کاندیدای خوبی است. اما یک نقطه ضعف مشخص دارد. آن هم این است که بعد از گرفتن دکترا یک دوره فوق دکترا هم گذرانده است. هر چند که این دوره در دانشگاه دوک بوده است، اما به هر حال نشان می دهد که بعد از فارغ التحصیلی قادر نبوده است که کار پیدا کند. »
با این حال نمی توان نظر کلی در مورد همه دوره های فوق دکتری داد و من هم خودم بدم نمی آید که اگر کار خوب پیدا نکردم یک یا دوسالی را جای دیگری هم تجربه کنم. اما به هر حال تصویر واقعی دوره فوق دکتری با آن چه که در نظر عموم ایرانیان است مطابقت خوبی ندارد.
8 comments:
خودت گفتی که نمیشه نظر کلی داد. فقط خواستم بگم که درسته که حالا برعکس، کسایی که بعضی رشتههای مهندسی هستند و اینجا درس خوندهاند این جمله «لابد جایی کار نگرفته» رو تعمیم میدند به همه رشتهها. در حالی که مثلا تو ریاضی دوره فوق دکتری چیز خیلی خوبی حساب میشه مخصوصا اگه جای خوبی باشه. دو سه برابر دوره دانشحویی پول میگیری ولی بعد به اندازه یه استاد وظیفه نداری. و مهمتر همون دانشگاه خوب بودنشه. چون دانشگاه خیلی خیلی خوب استاد دائم خب به این راحتی نمیگیرن. و این فرصت خوبیه که جاهای خیلی خوب بری.
شبیه این استدلال من در مورد خود دوره ی دکتری و حتی فوق لیسانس هم شنیده ام.
بهه! خراب شد که...
1)آقا من شنیدم هر کی دو زار جربزه داره بعد از سیکل میره وای میسته سر دخل باباش و دنبال دیپلم و این سوسول بازیا نمیره. راسته؟
ضمناً منابع کنکور ام بی آی رو هم تو وبلاگ بذارین.
2) رویا راست میگه. رشته های مثل ریاضی ورودی دانشجوی دکتراشون بیشتره، اما برای پیدا کردن کار آکادمیک پست دکترا اغلب لازمه. (بعضی آدمای قوی رو دیدم که حتی دو تا پست دکنرا میگیرن تا کار خوب پیدا کنند). تو علوم انسانی (به طور خاص بیزنس رو مطمئنم)، تعداد پذیرش دکترا نسبتا کمتره، اما در عوض نسبتا کمتر به پست دکترا برای گرفتن کار آکادمیک نیازه.
3) یه مشکل اصلی این تصور غلط تو ایرانیا همون ترجمه ی غلط "فوق دکترا"ست. ابن دوره پسادکتراست (پس از دکترا )، نه اینکه چیزی عالیتر و بالاتر دکترا باشه. مثل نسبت مدرن و پست مدرن!
راستی اگه احیاتا خواستی پست دکترا بخونی پاشو بیا کلاگ، سالی 78000 میدن + مزایا. لودگی هم میکتیم حال و حوول! سالی 1-2 نفر میگیرن فکر کنم
سلام
ببخشید با تاخیر تولدتو نو تبریک میگم.
راستی در مورد این نوشته تون می خواستم بگم میشه نظر داد. و نظر من اینه که نمی شه نظر داد.
شوخی کردم.
موفق باشید
Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the DVD e CD, I hope you enjoy. The address is http://dvd-e-cd.blogspot.com. A hug.
در رشته های ما به نظر می رسه که پست داک یک معنی مشخص داره:
Failed in the first round of job market competition
ضمن این که همان طور که رویا گفت در علوم پایه بر عکس مزیت حساب می شه.
Post a Comment